tirs. jun 18th, 2024

Der er mange ældre mennesker, der sætter en dyd i at kalde sig for arbejder – og det har da også tidligere været en helt speciel gruppe af mennesker, der var inkarnerede arbejdere. De var håndværkere eller ufaglærte, boede til leje og gik meget op i deres fagforening. At blive kaldt arbejder kunne være negativt ladet, men mange danskere har sidenhen sat ære i at være en rigtig arbejdsmand.

Dengang arbejderkulturen var på sit højeste, handlede alle arbejderne ind i de samme butikker, boede de samme steder og omgikkes kun hinanden. Der herskede en stor grad af solidaritet blandt arbejderne, og de gik sammen i fagforeninger og stemte på Socialdemokratiet.

I dag kan man stadigvæk spore en arbejderkultur, men det er slet ikke i samme stil som tidligere. En ting som arbejderkulturen dog har bidraget med herhjemme og i udlandet, ligger dog meget fjernt fra politik og håndværk – nemlig modetøj til mænd. Det klassiske arbejdstøj er nemlig blevet meget moderne, og du kan se unge mænd gå i arbejdstøj, hvis design stammer fra 50’erne.

Dickies som modehus

Da Dickies startede deres produktion af arbejdstøj og uniformer i 1920’ernes USA, kunne grundlæggerne næppe forestille sig, at deres kollektioner ville danne grundlag for modetøj til unge mænd mange år senere. Men det er ikke desto mindre sådan, det forholder sig.

Dickies er et tøjmærke, der har mange år på bagen – og de har produceret alt lige fra arbejdstøj til krigsuniformer til skatertøj. Det er ikke mange tøjmærker, der kan prale af dette – og det vidner om en evne til at vedblive sin aktualitet og udvise vilje til omskiftelighed. Dickies blev senere et kæmpe hit i USA, da tøjets slidstyrke var enormt værdsat blandt skaterne.

Se et stort udvalg af Dickies her.

Herhjemme har Dickies også været en del af streetwear-moden i mange år, og særligt deres klassiske ’Work Pants’ er et stort hit blandt unge mænd. Deres kollektion omfatter dog ikke kun bukser, men også t-shirts, huer, shorts og sweatshirts.

Hvad er din holdning til arbejdstøj – og har du tænkt over, hvordan arbejderkulturen har influeret vores hverdagstøj den dag i dag? Lad mig høre fra dig i kommentarerne.

Disclaimer

By kasper

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *